Maandelijkse energiekost van 35 euro, hoe doe je dat?

Gisteren kregen we de elektriciteitsfactuur van Ecopower in de bus. En het klopt wat ze schrijven in de kranten: de rekening wordt duurder.

Als ik het goed heb: dit keer door een verhoging van het prosumententarief. (Dat wat je moet betalen als je zelf stroom opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen.) Ook daar ging de btw van 6 naar 21%.

Maar er komt nog aan dankzij de Turteltaks of de Freyaput. Nochtans volgt ons gemiddelde energiekost een dalende lijn.

jaargemiddelde_energiekost_passiefhuiskopieHet resultaat van enkele investeringen in eigen energieproductie. De eerste investering is al van even geleden. Bijna meteen plaatsten we een zonneboiler. Het effect daarvan was dat we van gemiddeld een energiekost (gas en elektriciteit samen) van 70 euro per maand daalden naar 55 euro per maand.
De zon geeft ons maandelijks voor 15 euro warm water. (In de zomer meer, in de winter veel minder)

De tweede investering is nu bijna een jaar geleden: het plaatsen van fotovoltaïsche panelen. Die verdomde dingen waar je groenestroomcertificaten voor kreeg/krijgt en waar iedereen ondertussen aan meebetaalt omdat het zo’n succes is.
Het effect daarvan: we zijn van 55 euro per maand in dalende lijn richting 35 euro per maand.
Opnieuw beloont de zon ons maandelijks met 20 euro elektriciteit. Dankjewel zon!

Maar er is iets dat ons opvalt met die fotovoltaïsche panelen: je moet zeer veel moeite doen om de elektriciteit die je zelf produceert ook op de moment zelf op te doen.
Een uitstel-timer op vaatwasser en droogkast doen al veel, maar het grootste stroomverbruik is toch niet wanneer de zon schijnt …
Wij slagen er in om zo’n 35% van wat we opwekken ook meteen te gebruiken. Met andere woorden: 65% van wat we opwekken gaat gewoon het elektriciteitsnet op. Toch wel een beetje te begrijpen dat je moet betalen voor dat net, ook al zegt je teller op het einde van het jaar dat je (bijna) geen elektriciteit hebt gebruikt.

 

 

5 gedachten over “Maandelijkse energiekost van 35 euro, hoe doe je dat?”

 1. Hey Hans

  Mooi uiteenzetting!

  Wij hebben onze panelen (8,33kWp op 7kWe, goed voor 8700kWh) sinds januari 2016. Toen nog berekend op ons verbruik van bijna 9000kWh per jaar (kangoeroe-woning, dus twee gezinnen). Sinds mei 2016 een Sunny Home Manager geplaatst om inzicht te krijgen in opbrengst en verbruik. Dat ding doet je ogen opengaan. Ondertussen er een sport van gemaakt om zo weinig mogelijk te verbruiken als de zon niet schijnt, zonder in te boeten aan levenscomfort. Mijn gemiddeld dag-verbruik is intussen teruggevallen van 26 kWh naar 13 kWh. Ik denk dit jaar uit te komen op 45% a 50% direct zelf-verbruik.
  Nu zit/zat ik met een veel te grote PV-installatie en ben dus overgeschakeld naar een bi-directionele meter (slechts 3 maanden achter moeten zagen bij Infrax, kostprijs 380 euro) om van het dure prosumententarief af te geraken (7kWe omvormer).

  Mijn factuur 2016 gaat van 860 euro

  40 euro meterhuur + aansluiting
  100 euro truttetaks
  700 euro prosumententarief
  0 euro elektriciteitsverbruik

  naar 543,37 euro

  60 euro meterhuur + aansluiting (prijsstijging)
  103,37 euro truttetaks (prijsstijging)
  euro prosumententarief (prijsstijging: zou nu bijna 800 euro zijn)
  380 euro voor 2300kWh elektriciteitsverbruik van het net
  0 euro voor 6500kWh (of 4200kWh ongebruikte) injectie

  Momenteel zijn thuisbatterijen nog veel te duur (en die van Tesla nog veel te slecht)
  Maar zodra de optie interessant wordt, zal ik direct overschakelen. We zouden (met SMA SI 6.0 en LG Chem Resu 10, momenteel +/- 7000 euro) dan uitkomen op 89% direct zelf-voorzienend of slechts 500 kWh van het net nuttigen.
  Hopelijk is er dan ook al een vergoeding (ze zeggen ergens in 2018) voor je ongebruikte injectie.

  Ik volg de wijzigingen op de voet, want ik kan niet wachten om nu eindelijk ten volle te mogen genieten van onze panelen zonder dat de staat er een heel graanveld van wil meepikken.

  Groetjes, Roel

 2. Hans

  Nog een vraagje:

  15 euro per maand profijt van de zon via je zonneboiler. Ik had voor onze woning een gelijkaardig scenario berekend. Maar die haal ik er pas op 25 jaar uit…

  Heb je enig zicht op het jaarlijks verbruik van de pomp van het zonneboiler-systeem?

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Roel, ik heb het verbruik van de pomp nog nooit nagerekend. Interessant om eens te doen!

   Momenteel hebben we nog steeds een enkele – terugtellende – meter ipv bidirectioneel.
   De berekening in 2015 was dat de extra kosten voor een andere meter gelijk liepen met de besparing. Maar ondertussen zijn de netvergoedingen toegenomen. Dus ik kan me voorstellen dat het stilaan toch een meerwaarde kan zijn om te werken met een bidirectionele.
   Op voorwaarde dat ons gelijktijdig gebruik ook richting 50% gaat.

   Met wat kleine gebruiksgewoonten kunnen we wel 40% halen. Maar om zonder een batterij het nog te laten toenemen wordt het toch een stevige impact op onze leefwijze. En de vraag is of we dit willen. We wachten liever af hoe onze netbeheerder de nieuwe type meters gaat uitrollen. https://www.eandis.be/nl/pers/persberichten/eandis-verwelkomt-digitale-meters-met-nieuwe-meterkast-15-februari-2017 en
   https://www.eandis.be/nl/pers/persberichten/proefproject-digitale-budgetmeter-in-zele-en-turnhout-11-maart-2017

 3. Bedankt voor je reactie.

  Mocht je het verbruik van de zonne-boilerpomp kunnen uitdrukken in kWh zonne-opbrengst warm water per kwh pomp zou dat een duidelijk inzicht geven over een verbuik per jaar.

  Mvg, Roel

Geef een reactie