Dampkap op domotica

Tegenwoordig is bijna elke dampkap voorzien van verlichting om een hele autostrade mee te verlichten. Het leek  ons dan ook een uitdaging om de verlichting van zo’n dampkap te koppelen aan ons Niko Home Control systeem.

Wat heb je hier voor nodig?

  • Een Novy dampkap (voor ons was dat model 840)
  • Een suikertje om twee draden aan elkaar te hangen
  • Een kniptang en een kruisschroevendraaier
  • Een Dimmodule van Niko
  • Veel geduld om de nodige sferen te programmeren in je NHC software,

Eerst zorg je ervoor dat er een extra elektriciteitskabel toekomt in je dampkap. Deze zal de voeding voorzien voor de verlichting van de dampkap. Ofwel doe je dit voor je de dampkap monteert. Ofwel doe je dat pas na het plaatsen van de dampkap zoals wij en moet je eerst de dampkap even terug uitbouwen.

Gelukkig is er in de dampkap al een gat voorzien  waar de draad gewoon door kan langs de bovenkant. Dus je verknoeit je dampkap nergens. Enige wat je moet losschroeven is het plaatje waar alle techniek achter zit. En daar kan je aan als de dampkap gemonteerd is. Gewoon even de klep van filter naar beneden klikken en drie schroefjes van het plaatje losdraaien. Je ziet op deze foto wat er achter dat plaatje schuilt:

Aansluiten verlichting Novy

Het suikertje dat je ziet is de verbinding tussen de verlichtingsdraad van de dampkap met de nieuwe voedingskabel die je zelf voorzien hebt. Welke draad van de dampkap neem je? Wel het draadje waar eerst deze fiche aan hing die verbonden was met dat zwarte kastje met die sticker op:

Fiche verlichting dampkap

Alle aanpassingen van je dampkap zijn nu in orde. Tijd dus om die extra draad die je gelegd hebt aan Niko Home Control te hangen. En de module die wij hiervoor gebruiken is en universele dimmodule:

Universele Dimmodule NHC

Als je echter niet weet hoe je de draad hier aan moet bevestigen, dan begin je ook best niet aan de aanpassing van je dampkap. De transfo van Novy blijkt een elektronische transfo te zijn, dus de switches van dimmodule mogen gewoon naar beneden blijven staan.

Na toevoegen van de dimmodule aan je installatiesoftware kun je het nodige toewijzen. Zo kun je ook de gekende sfeerbedieningen gebruiken met gepast percentage lichtsterkte:

Sfeeracties NHC

Zo eenvoudig is dat. Succes!

2 gedachten over “Dampkap op domotica”

  1. knap gedaan. Het zet me aan het denken: ik heb gemerkt dat de router van telenet en mijn sonos bridge – router ook grote verbruikers zijn en vraag me af of ik met behulp van een schakelmodule ook een stopcontact zou kunnen bedienen (ref alles uit/aan knop)

Geef een reactie