De gekruide soep van groenestroomcertificaten

Vorige week nog las ik in de krant: Toch nog groenestroomcertificaten voor recent geplaatste zonnepanelen. Freya Van den Bossche maakte er een soep van. Annemie Turtelboom kruidde het begin 2015 nog wat verder bij. Je moet ondertussen al een geoefende hobbykok zijn om er iets lekkers van te maken.

Onze zonnepanelen zijn eind november geplaatst. Toen was de boodschap dat er geen certificaten meer te ‘verdienen’ waren.
Volgens de nieuwe spelregels mogen we toch meesmullen van groenestroomcertificaat van 93 euro, elke 1610 kWh geproduceerde elektriciteit. En dat 15 jaar lang. Enige kanttekening: het aantal te produceren kWh wordt elke 6 maanden herbekeken.

Wat we hiervoor moeten doen? Een geijkte productiemeter plaatsen en opnieuw laten keuren. Dankzij energie de kempen (de plaatser van onze installatie) hebben we voor  ongeveer twee groenestroomcertificaten zo’n productiemeter.

15 jaar lang een onzekere opbrengst van twee groenestroomcertificaten per jaar van 93 euro. In een klimaat waar de spelregels regelmatig worden aangepast. Het is voorlopig nog zekerder dan winnen met de lotto. Dus laat ons de gok maar wagen en de productiemeter bijplaatsen.

Zo hebben we meteen een compensatie voor het net ingevoerde prosumententarief. Of doen we zo vrolijk mee met het onzinnig gecreëerde systeem van ontvangen en betalen?

Eén gedachte over “De gekruide soep van groenestroomcertificaten”

Geef een reactie