Paul Novus 300

Naast de leidingen en ventielen komt ook dit toestel van zelfbouwfirma RUBAN.

Zij werken niet zo vaak met dit toestel. Je krijgt er een duitstalige handleiding bij (dank aan paulverluchting voor de nederlandstalige handleiding). Verder was Ruban vergeten te melden dat een bedieningspaneel niet standaard bij de levering zat.
Tijdens een telefonische ondersteuning bleek dat ze niet echt op de hoogte zijn van de werking. Daarentegen is Thomas steeds bereid om het nodige na te gaan of op te zoeken. Dat maakt het weer boeiend om samen naar een zo goed mogelijke oplossing te zoeken. Waarom kies je anders voor zelfbouw.

Met wat zelfstudie en trial-and-error is het ons gelukt om het toestel (voorlopig) in gebruik te nemen. De koppeling aan domotica – Niko Home Control moet nog gebeuren.
Maar eerstvolgende is het afstellen van de juiste debieten per ventiel. Hiervoor hebben we enkele dagen geleden een formulier gekregen om in te vullen. Met als eerste zin dat we dit best doen nog voor we aan de afwerking beginnen… Dus een tip voor wie er nog aan moet beginnen: meet alles tijdig na. Gelukkig zit nog niet overal gyproc en kunnen we ook via het plan en hulp van architect nog nameten/schatten hoeveel lengte elke buis heeft.

– aanvulling januari 2014 –
Na 2 jaar hebben we het toestel een eerste keer grondig laten reinigen. Dit bleek gelukkig goed mee te vallen. Volgens de technieker een duidelijk voorbeeld van goed bijhouden van reinigen/vervangen filters. En uiteraard helpt de aardwarmtewisselaar met een voorfilter ook een flink stuk.

Na de reiniging zijn ook de debieten aan de verschillende punten eens nagemeten. Conclusie is dat de theoretische berekening van Ruban behoorlijk goed in werkelijkheid wordt gehaald. Enige wat blijkt is dat we de collector waar de afzuigen samen komen toch ook regelmatig moeten reinigen want daar bleek toch wel wat stof te zorgen voor een vermindering in efficiëntie.

2 gedachten over “Paul Novus 300”

  1. Hallo Hans,

    Wij hebben zelf een Paul 450. Echter zou ik deze eens willen laten nakijken, vermits nu alle led lichtjes branden en hij niets meer doet. Je spreekt van een technieker in je blog, kunnen wij deze gegevens krijgen?

    alvast bedankt.
    Christophe Schillemans

Geef een reactie