Toch belastingsvermindering voor passiefhuizen

Eind 2011 was het zover. Plots schaft het federaal parlement het belastingsvoordeel voor passiefhuizen af. Naast ons blijken er vele gedupeerden te zijn die al in de bouwfase zitten en plots een streep door hun rekening zien gaan.

Maar gelukkig wordt er achter de schermen stevig gewerkt aan een rechtzetting. Die verscheen in de loop van 2013. Het grondwettelijk hof vernietigt gedeeltelijk deze afschaffing.

Wij zagen al eurotekens in onze ogen verschijnen. Maar helaas was het nog niet in kannen en kruiken en konden we nog niets indienen bij de belastingsaangifte van 2013. Want er was nog geen uitwerking van hoe dit moest worden rechtgezet.

Tot op 31 december 2013 er een klein artikeltje in het Belgisch staatsblad verscheen.

De moment om uit te zoeken wat we moeten doen om het juiste certificaat te verkrijgen. En dan wordt het ingewikkeld en technisch. Uit communicatie tussen passiefhuisplatform en het Vlaams Energie Agentschap (VEA) kom ik tot volgende conclusie:

  • een EPB-certificaat is niet voldoende om belastingsvermindering te krijgen
  • een mogelijkheid is om alsnog via phpp-berekening een certificaat via passiefhuisplatform aan te vragen. Kostprijs: 600 euro excl btw.
  • een theoretische mogelijkheid is om aan te kloppen bij VEA voor een certificaat op basis van EPB.

Voor dat laatste is het nog geduld hebben tot maart. Zo laten ze ons weten via mail:

“Het klopt inderdaad dat er een nieuwe fiscale overgangsregeling werd uitgewerkt.

Het VEA is momenteel aan het onderzoeken hoe we dit op een efficiënte en gecoördineerde manier kunnen aanpakken. EPB-aangifte is op zich niet voldoende,
maar we bekijken of we dit op basis van de beschikbare EPB-aangiftegegevens  automatisch kunnen laten opmaken, of dat er nog bijkomende gegevens moeten
opgevraagd worden. Het gaat immers over een paar duizend dossiers. We hopen om hier meer duidelijkheid over te krijgen tegen half februari. Het VEA zal/kan geen controle doen op de beschikbaarheid van contracten, dat moet de federale overheid zelf controleren, maar er is nog niet duidelijk op welk ogenblik/hoe/ interpretatie ze dat willen doen.

Momenteel dus nog even afwachten. Indien u eind maart nog geen verder nieuws hebt, gelieve ons opnieuw te
contacteren.”

 

3 gedachten over “Toch belastingsvermindering voor passiefhuizen”

  1. Hans, wij zitten in hetzelfde schuitje als jullie. Ik heb ook al geïnformeerd, maar heb nog geen antwoord terug ontvangen. Heb jij al informatie m.b.t. de mogelijkheid om aan te kloppen bij VEA voor een certificaat op basis van EPB?

    1. Mattias, een oplossing is in de maak. Zodra ik meer info ontvang van VEA post ik het op deze blog. Ik verwacht dat VEA op zoek is naar een algemene en eenvoudige oplossing voor iedereen.

Geef een reactie