Trip naar sint-niklaas en terug

Omdat ons huis bijna tot de perfectie luchtdicht behoort te zijn, is het nodig dat er verse lucht wordt aangevoerd. Dit gaan we doen via een AWW, een buis die + 2 meter onder de grond zit voor zo’n 35 m lengte.
Deze zuigt de inkomende lucht aan, warmt deze door de bodemwarmte op tot een basiswarmte rond de 10-12 graden (gans het jaar) en komt dan zo binnen.

Het grote voordeel zit’m in het comfort: in de zomer komt er op die manier wat frissere lucht binnen. In de winter komt er zo wat warmere lucht binnen.

Vandaag zijn we deze met eigen vervoer gaan ophalen. Dit bespaarde ons al weer wat vervoerskosten uit aan de firma. Volgende week krijgt de buis zijn definitieve bestemming.

6 gedachten over “Trip naar sint-niklaas en terug”

 1. Onder het motto “meten is weten” kunnen we melden dat de temperatuur die dit voorjaar binnenkwam gemiddeld zo’n 12 graden was.
  Ondertussen zijn we richting zomer aan het gaan en is die temperatuur licht gestegen tot zo’n 14-15 graden. Zelfs als het overdag 27 graden is, behoudt de AWW zijn 15 graden.

  1. Is na een paar jaar de ervaring pozitief?, We

   overwegen het systeem van rehou te plaatsen. Nogal een investering 2600 eur.Doe zelf de grondwerken 2 m diep 40m lang . Buisdiam 160 . Denk aan polypropyleenbuis. Mag ik uw ervaring ,eventueel vergoeding. Marc

   1. Marc, we zijn nog steeds zeer positief over de grondbuis. Het is een eenvoudige techniek. Wel zijn we nu nog aan het zoeken naar een handige manier om de grondbuis periodiek te kunnen reinigen.
    En verder merken we ook dat er wel wat condens kan ontstaan in de buis. Deze loopt zoals het hoort in de condensput. Maar van daar moet het dan nog weg geraken. We hadden een klein dompelpompje maar die is een tijdje geleden stuk gegaan. We zoeken nog naar een vervanging. Dus een tip is: bedenk hoe je gemakkelijk je condensput kan leeg maken. Momenteel doen we het even manueel met een dweil en een lange stok.

 2. Hoi!

  Wij starten in mei 2018 met onze nieuwbouw en overwegen om een Canadese put te steken. Ik ben blij om te zien dat jullie na 5 jaar nog steeds tevreden zijn over dit systeem. Jammergenoeg valt er in België nog steeds veel te weinig informatie te vinden over de Canadese put. Zou ik mogen vragen welke onderdelen (type buis, condensput…) jullie precies gebruikt hebben? Een deel van de grondwerken doen we zelf, dit gaan we dus uiteraard ook zelf doen.

  Mvg,
  Dimitri

Geef een reactie