Verbruik gas en elektriciteit september

De eerste volledige maand met ons Marte. Dus de verwachting was dat het elektriciteitverbruik wat zou zijn toegenomen (wasmachine). Dit omdat we met herbruikbare luiers werken.

De resultaten:

  • Verbruik gas: 173,8 kWh tegen 11 cent is dus 16,86 euro
  • Verbruik elektriciteit: 244,4 kWh tegen 21 cent is dus 51,32 euro
  • Gemidddeld energieverbruik per dag: 13,94kWh (is vergelijkbaar met 1X een wasmachine meer opzetten dan vorige maand)

Met andere woorden: het resultaat voor deze maand is nog zeer aanvaardbaar!

Maar ondertussen zijn we bezig met de berekeningen voor onze EPB aangifte. En hieruit blijkt dat we een K15 hebben met een E-peil van 34 en een warmtevraag van 8,86kWh/jaar (maximaal 15kWh voor een passiefhuis)
En graag doen we nog iets beter. Dus om het E-peil nog te laten zakken zullen we alsnog een zonneboiler plaatsen binnenkort. Dit is een meerkost van 3000 euro die we moeten “terugverdienen”.

De berekening hiervoor is dat we, met een prijsstijging van 11% per jaar voor gasprijzen mogen uitgaan van een terugverdientijd van 10 jaar. Dus in 2022 kunnen we vertellen of het een verstandige keuze is geweest!

Gelukkig kunnen we voor deze maatregel rekenen op een subsidie van onze netbeheerder EANDIS. Er is een extra subsidie voorzien voor installatie van zonneboiler voor bouwaanvragen tot en met 2011 van 300 euro, aangevuld met 50 euro per E-peil winst. Dit opgeteld krijgen we een subsidie van 500 euro via EANDIS. Waarvoor dank.

Maar eerst nog uitvoering en zien dat ze de subsidie niet weer plots aanpassen of schrappen.

 

Geef een reactie