Wat je niet kon lezen of zien in de gazet…

Bezoek GVAOp 1 februari kregen we bezoek van Hanna en Frederik. Hanna vroeg op onze blog of ze eens mocht langs komen voor een nieuw magazine in de weekendeditie van Gazet Van Antwerpen (CittA Kempen). Onze neus begon direct wat te krullen omdat we met ons huis en ons verhaal de aftrap mochten geven in de rubriek open deur.
We vonden het zelfs een beetje straf. Want hoe breng je nu een huis dat nog niet is afgewerkt smakelijk in beeld.

In de krantWij dus op 7 maart naar de Albert Heijn om de gazet te gaan halen. En nog voor we terug buiten waren, had ons Marte zichzelf al herkend.

Als we met ons verhaal ook maar één bouwer of verbouwer kunnen motiveren om iets bewuster zijn keuze te maken om energiezuinig te bouwen, zijn wij al zeer gelukkig. De lowimpactman omschreef het gisteren in een vorming nog als de Trias Energetica. Energiezuiniger leven begint met minder te verbruiken (door bijvoorbeeld beter te isoleren cfr passiefhuisnorm). De afrekening van 2014 spreekt wat ons betreft boekdelen: een voorschot voor gasverbruik (verwarmen, koken en warm water) van maar 14,60 euro per maand…

Stap 2 is zorgen dat de energie die je gebruikt zo ecologisch mogelijk van oorsprong is. Wat dacht je van ons dilemma voor de keuze van zonnepanelen? Enkele maanden later zijn we zeer enthousiast over die zonnepanelen. Tot nu hebben we al 211 kWh zelf opgewekt. Op drie (winter)maanden is dat goed voor één maand gratis. Als alles goed gaat zullen we over enkele weken ook niet meer spreken van ons passiefhuis, maar wel van onze nulenergiewoning.

Het laatste volgens het driestappenplan is de fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten. Omdat daar veel ontwikkeling en techniek in zit, vermoeden we dat er ondertussen al weer betere manieren zijn dan wat wij hebben. Maar op de moment dat wij onze keuzes over techniek moesten maken, hebben we dit weldoordacht gedaan met een HR-gasketel voor onze knuffelmuren, gecombineerd met een zonneboiler.

Ben je geen bouwer of verbouwer, of niet geïnteresseerd in energiezuinigheid? Maar wil je gewoon genieten van het mooie ontwerp van onze architect? Of word jij helemaal wild van binnengluren? Dan geven we je graag de foto’s van fotograaf Frederik Beyens hier wat groter weer dan in de papieren versie. Enjoy.

Wij doen er graag nog een extraatje bij: onze slaapkamer met net opgeboende houten pareltjes van de bompa (met dank aan de panorama-functie op smartphone)

cropped-2015-01-31-12.02.30.jpg

 

 

 

 

Geef een reactie