Zonnepanelen ja of nee

Stroomtekorten en groepsaankopen is al wat de klok slaagt. In de loop van de zomer was er de mogelijkheid om in te stappen in de groepsaankoop zonnepanelen van provincie Antwerpen.
Ook wij deden dit en kregen een voorstel. Ideaal om eens verder de markt van zonnepanelen te verkennen. We hebben twee vragen graag beantwoord.

Hoe ecologisch is de levenscyclus van zo’n zonnepaneel eigenlijk? Van productie tot afdanking.

In onze zoektocht kwamen we op een kritisch artikel uit 2008 die de ecologische voetafdruk van zonnepanelen toch wat nuanceert. Wij onthouden er uit: om met zonnepanelen ook maximaal co² te besparen, moet er gekeken worden naar het productieproces van deze panelen. Gebeurt dit met hernieuwbare energie of fossiele brandstof?

Wij vroegen het aan de groepsaankoop. Maar helaas konden ze niet antwoorden. Gewoon omdat ze het zelf niet exact weten en niet kunnen achterhalen.

Het recycleren staat nog in zijn kinderschoenen in de vorm van PV Cycle. Dit zal in de toekomst ongetwijfeld geoptimaliseerd worden.

Hoeveel panelen moeten we nu eigenlijk leggen?

Als we plaatsers van zonnepanelen hun ding laten doen, dan hebben we al snel een heel kapitaal aan panelen op ons dak liggen. Maar hebben we die wel nodig?
Onze redenering blijft dat de meest groene kWh elektriciteit de niet gebruikte is. Ons werkelijk elektriciteitsverbuik bedroeg in 2013 2464 kWh.

  • Het lijkt ons wat gek dat we panelen leggen voor meer dan ons eigen verbruik. Iets wat we theoretisch kunnen doen om er een nulenergiewoning van te maken.
  • Leggen we dan panelen voor ons totaal verbruik? Maar dan produceren we zelf nog steeds meer dan dat we zelf gebruiken. Want ’s nachts schijnt de zon niet en moeten we toch sowieso stroom van het net halen
  • Dus voorzien we enkel panelen voor de hoeveelheid die we zelf rechtstreeks kunnen gebruiken en halen we onze overige stroom via een lokale groene leverancier?

Ons ecologisch buikgevoel zegt de laatste optie. Dus panelen voorzien voor de hoeveelheid die we zelf gebruiken terwijl de panelen in werking (kunnen) zijn. Zo beperken we meteen ook de esthetische effecten. Een kleine schatting zegt ons dan dat we met een installatie van 2000 kWh kunnen toekomen ( 8 panelen van 250 Wp)

Maar de verleiding om het deels als een investering/belegging te zien en toch voor de 3000 kWh te gaan (12 panelen) bestaat.

Op onze shortlist van producenten komen we uit bij:

Heb jij nog tips? Ze zijn zeker welkom!

4 gedachten over “Zonnepanelen ja of nee”

Geef een reactie