FAQ

 

Antwoorden op regelmatig gestelde vragen:

  1. 1.Wat is en waarvoor dient een aardwarmtewisselaar?
    Een aardwarmtewisselaar (AWW) wordt ook wel grondbuis, Puit Canadien of Puit Provençal genoemd. Dit is een buis die op een diepte van ongeveer twee meter ingegraven wordt en waardoor de buitenlucht van het ventilatiesysteem aangevoerd wordt (inkomende lucht). Dit biedt als voordeel dat de lucht in de winter lichtjes voorverwarmd wordt en in de zomer lichtjes voorgekoeld wordt. Dit omdat het op die twee meter diepte een constante temperatuur is (ongeveer 10-12 graden) In de zomer geeft dit extra comfort, in de winter spaart het systeem energie en voorkomt het dat de warmtewisselaar van de balansventilatie bevriest.

  2. 2.Een passiefhuis, daar moet je niet meer in verwarmen zeker?
    Toch wel, maar door de goede uitvoering van de luchtdichting, een degelijke balansventilatie en een stevig doorgevoerde isolatie is de hoeveelheid energie die nodig is om te verwarmen zeer beperkt. Tot maximaal 15kwh per vierkante meter op jaarbasis.

  3. 3.Hoeveel duurder is een passiefhuis?
    Dit is zeer moeilijk te beantwoorden. Er zijn door verschillende bedrijven en personen allerlei berekeningen gemaakt. Wij hebben nog niet echt het juiste vergelijk gevonden. Bij een nieuwbouw van nu moet je toch sowieso al voldoen aan een aantal eisen van luchtdichting, isolatie, ... Maar voor de norm passiefhuis te halen moeten deze eisen voldoen aan strengere eisen. Dus de meerkost gaat vooral naar: extra isolatie, betere beglazing, zeer zorgvuldig uitgevoerde luchtdichting, ... Maar het is onmogelijk om dit in een percentage uit te drukken hoeveel duurder. Ben je overtuigd om te bouwen met de norm passiefhuis? Dan zul je ongetwijfeld meer belang hechten aan het behalen van de normen ipv meteen een afgewerkte badkamer, keuken, .... te hebben. Of is het een meerwaarde om een nieuwe auto te kopen van 18.000 euro in de plaats van een tweedehands van 5.000? Niet?