Balansventilatie op domotica

Al bij aanvang van de bouw was het onze wens om alle technieken ook via domotica te kunnen besturen. Dit omdat allergisch zijn aan de wildgroei van verschillende bedieningspanelen in onze leefruimte (thermostaat, ventilatie, …).

De uitdaging bleek de link tussen balansventilatie en NHC te zijn. Ik begon een oplossing te zoeken ergens in maart 2012. De theorie gaf aan dat dit zowel bij de afzonderlijke toestellen als bij NIKO home control (NHC) mogelijk zou zijn.

De praktijk leerde echter dat het niet zo eenvoudig zou zijn. Maar ruim 1,5 jaar later is het gelukt met de gecombineerde hulp van de support van NIKO en PAULverluchting.

Omdat het mij zoveel tijd vroeg en omdat ook het forum van ecobouwers niet meteen een antwoord bood, geef ik hier met plezier een kleine handleiding.

Wat heb je nodig? Natuurlijk een PAUL Novus.

Paul Novus 300

Geen ventilatiesturing van NHC, maar wel een analoge stuurmodule 0-10V van NHC (550-00240). En de uitgebreide TFT-bediening van PAUL ipv de goedkopere en eenvoudige LED-bediening.

(geïnteresseerden voor een ventilatiesturing van NHC mogen altijd een bericht laten. Ik heb er ééntje in de aanbieding)

(geïnteresseerden voor een eenvoudige LEDbediening van PAUL mogen altijd een bericht laten. Ik heb er ééntje in de aanbieding)

TFT bediening Paul Novus

De uitdaging was bij mij het vervangen van de eenvoudige bediening naar het nieuwere TFT. Want blijkbaar was het daarvoor ook nodig de printplaten in de balansventilatie te vervangen. Gelukkig maakte PAUL het gebruiksvriendelijk en zijn het gewoon wat draadjes wisselen.

Paul Novus, onder de motorkap

Paul Novus - printplaten

Volgende stap is dan de module van NIKO fysiek koppelen aan de balansventilatie.
Aan de kant van NIKO mag je twee schroefjes vast draaien. Namelijk de “COM” en “1”. Met andere woorden: je gebruikt maar één van de drie outputs van de module.
Aan de kant van PAUL moet je weer een ander dekseltje verwijderen.

Paul Novus - het andere deksel
IMG_6310

Daar krijg je toegang tot een fiche waar je de aansluitingen “6” en “7” gebruikt (6 voor analoge ingang of de “1” van NHC en 7 voor de “COM” van NHC).

Paul Novus - het andere deksel

 

Proficiat. Al de hardware is nu in orde!

Klaar voor de programmatie van NHC. En daar kun je weer de gekste logica bedenken. Het voorbeeldje hier is een stukje van de logica waarbij als iemand langer dan 5 min op het toilet zit, de ventilatie 10 minuten een tandje bijsteekt. De volgende zal hier zeker blij mee zijn. (Om te weten dat je langer dan 5 minuten op het toilet zit moet je minstens 5 min het licht aanlaten. Pas dan wordt een virtuele output geactiveerd die op zijn beurt de onderstaande actie activeert.)

niko_ventilatie_wc_boost

Wat je zeker niet mag vergeten (en ik dus wel vergeten was eerst) is dat je in je TFT-bediening van PAUL in de instellingen voor het analoge signaal instelt, maar ook dat je nadien de bediening op “Auto-sensorroutine” zet ipv een stand te kiezen. Immers de NIKO home control doet heel de sturing, niet PAUL.

Succes!

 

19 gedachten over “Balansventilatie op domotica”

  1. Davy, ik heb aangesloten met 0-10 V signaal. Eenvoudig uitgelegd is er dus geen standengebruik maar wel percentage.

   Via bediening novus stelde ik in dat 1%= 1V en 100%= 10V

   Niet duidelijk? Laat maar weten dan probeer ik het uitgebreid uit te leggen.

 1. Beste Hans,

  Ik ga de komende maanden ook een NHC met balansventilatie D uitwerken.
  Ik lees nergens iets over vochtsensoren of CO² sensoren die U hebt gebruikt.
  Hoeveel, waar, type,..

  Wel dat U nog een TFT scherm van uw ventilatiesysteem hebt. Waarvoor is dit nog nodig? (overbodige kost) Kan ik hiervoor ook mijn touchscreen van NHC voor gebruiken?

  Bij mij zal het wss de Vasco D300E II worden met 0-10V sturing.

  Alvast bedankt voor uw feedback,

  Geert

 2. Geert, we hebben dan ook nergens vocht of CO2sensors die gekoppeld zijn aan de balansventilatie. Het is enkel een schakeling met NHC die bijvoorbeeld harder gaat als er lang op het wc gezeten is, als het te warm binnen is, …

  Dat tft-scherm van de ventilatie is nodig om de software van de ventilatie correct te kunnen instellen. Je kan van NHC niet verwachten dat ze ook nog eens software in huis heeft om alle mogelijke toestellen die worden aangesloten te kunnen programmeren.

 3. Hallo Hans, interessant jouw blogposts omtrent NHC en de koppeling met andere systemen. Spijtig genoeg zijn het er maar 3 😉 In feite laat je de balansventilatie zijn ding doen, maar je overruled het systeem met gerichte acties?

  Maak je ook gebruik van de verwarmingsmodule? Ik wil dit nl. gebruiken maar blijkbaar is dat niet zo evident vanwege de minder slimme sturing van NHC t.o.v. een modulerende ketel.

  1. Christof, er staat inderdaad ook een verwarmingsmodule in onze NHC. Met één kamerthermostaat wordt onze ketel aangestuurd. Omdat we maar zeer beperkte verwarming hebben (drie kleine kringetjes van vloer/muurverwarming) is dit zeer eenvoudig gehouden. De thermostaat geeft enkel signaal naar ketel of deze moet verwarmen of niet. De overige instellingen zijn op de ketel zelf gemaakt. Niet via NHC.

   Verder wordt de thermostaat ook gebruikt om o.a. te bepalen of de screens moeten werken of niet.

   1. Duidelijk. Wat betreft de ventilatie, is het mogelijk om de ventilatiedrukknop (101-52054
    ) te gebruiken in combinatie met de analoge stuurdmodule 0-10V (550-00240
    )? Kan je met de stuurdmodule ook een programma maken om ’s nachts zachter te blazen (eco-modus)?

     1. Dat was ik ook van plan, maar dat vraagt iets meer inspanning van de medebewoners omdat er geen ventilator teken opstaat ;-). Ik zou er een apart 4-knop schakelaar willen gebruiken in de keuken die de ventilator knop kan simuleren, en meer.

     2. Door creatief om te gaan met de led in de schakelaar, is het perfect te doen. Zo weet je steeds op welke stand je ventilatie staat en op welke knop je moet drukken om harder of zachter te zetten.

 4. beste Hans,

  ik heb ongeveer dezelfde setup als jij, de 0-10V module van de NHC is bij ons ook gekoppeld aan een Paul Novus.
  Ik probeer al een tijdje een gepaste programmering te vinden, maar Niko en ikzelf geraken er voorlopig niet aan uit.

  ik wil het volgende:
  – overdag (06-21u): indien het licht in de WC (beneden of boven) of in de douche aan gaat => ventilatie = 70%, licht uit => ventilatie naar 40%
  – ’s nachts (21-06u): indien het licht in de WC (beneden of boven) of in de douche aan gaat => ventilatie = 60%, licht uit => ventilatie naar 30%

  we hebben samen met Niko dit bijna voor elkaar gekregen, maar we blijven volgend probleem hebben:
  als bv het licht in de WC gaat branden, gaat de ventilatie naar 70% (is ok). Als ik dan bijkomend het licht in de douche kort aan en uit doe, valt de ventilatie terug naar 40%(niet ok dus), ondanks dat het licht in de WC nog brandt…de ene actie breekt de andere af terwijl die actie nog bezig is.
  heb jij gelijkaardige programmaties in je NHC en hoe heb jij dit opgelost?

  mvg

  Jeroen

  1. Jeroen, een voorbeeldje:

   als bij ons op wc beneden het licht lang genoeg brandt, dan gaat de ventilatie naar 60%. Maar dit is gekoppeld aan verschillende voorwaarden.
   Mijn gebruikte voorwaarden zijn steeds virtuele outputs die gekoppeld zijn met de acties verlichting in wc’s of douche.
   – licht lang genoeg (vb na 7min) in wc’s nog aan: virtuele output “lang op wc” actief
   – licht lang genoeg in douche (vb 12 min) aan: virtuele output “aan het douchen” actief

   Als in de douche de virtuele output “aan het douchen” al actief staat, dan gebeurt er niets als tegelijkertijd het licht in wc wordt aangedaan of uitgedaan. De ventilatie vermindert enkel als ALLE voorwaarden inactief zijn.

   Geeft je dat voldoende info over mijn gevolgde logica?

  2. Jeroen, wat zijn je ervaringen, nu een aantal jaar later? Ik merk dat de sturing niet meer automatisch gebeurt. Ik heb al eens geprobeerd met nieuwe printplaten in de Novus, dat heeft dan 3mnd gewerkt en dan is het weer gestopt met automatisch werken. Heb jij een gelijkaardige ervaring? Ik heb niet meteen interesse om opnieuw printplaten te vervangen. Er moet ergens een reden zijn waarom deze zo snel “stuk” gaan.

 5. Beste,
  Ik ben op zoek naar een mechanische ventilatie die aangestuurt wordt door een co sensor. De maximale co mag 9 ppm zijn in de ruimte. Dus bij hogere co moet de ventilatie vanzelf werken. Enige idee welke ventilatie en systeem het meest geschikte is.

   1. Bij Q-bus (Domotica systeem) hebben ze een co sensor (als ik het goed voor heb) en die kan je dan eender welk ventilatiesysteem laten aansturen.

Geef een reactie