Van dubbele naar enkele meter naar thuisbatterij

FullSizeRenderEerst was er de toenemende kost van energie. Een dubbele teller was de oplossing voor goedkopere daluren en een beheersing van je energiefactuur. Toen kwamen de zonnepanelen. Je energiefactuur vermindert het meeste met een enkele meter. En vandaag of morgen is er de thuisbatterij. Het achterpoortje voor het prosumententarief? Of een in theorie ecologische oplossing met batterijen met een levensduur van slechts 10 jaar?

Vandaag in de brievenbus: dossier van EANDIS. Om een meter met dubbel tarief te vervangen naar een enkel tarief hebben ze een bevestiging van 7 bladzijden nodig. In tweevoud. Braaf tekende ik de documenten, ongetwijfeld vulde ik het verkeerd in.

Waarom de verandering?

Omdat onze teller dankzij de zonnepanelen vooral terugdraait op één meter en niet op de andere. De hoeveelheid zon na 22u en in het weekend is eerder beperkt. Met een enkele meter is dit niet meer het geval. In totaal verbruiken wij zo’n 3.000 kWh elektriciteit. Onze dagteller draait op jaarbasis voor 630 kWh terug.  De nachtteller draait nog 620 kWh verder. Ecopower zal ons voor dat verbruik dit jaar €150 factureren.
150 euro die we bij een enkele teller niet zouden hebben.

Een thuisbatterij om geen prosumententarief te betalen?

Voor wie zonnepanelen heeft, is er nog een stukje factuur sinds 1 juli 2015: het prosumententarief. Bij ons is dat een 250 euro per jaar voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Op zich logisch dat je hiervoor moet betalen, je maakt ook werkelijk gebruik van het net. Maar het zou België niet zijn als er geen manier is om die niet te betalen. Wat moet je doen? Zorgen dat je een bidirectionele meter hebt ipv een klassieke terugdraaiende teller (zie puntje 9 in de pdf).

Verhoog je gelijktijdigheid

Het alternatief is pas nuttig als je gelijktijdigheid hoog genoeg is. Je wat?

De hoeveelheid opgewekte stroom die je zelf verbruikt wordt uitgedrukt in een percentage. De gelijktijdigheid. Door grootverbruikers zoals afwasmachine, droogkast, wasmachine te gebruiken op de moment dat de zon schijnt, kun je dat verhogen.
Wij komen aan een gelijktijdigheid van 36%. Niet genoeg om goedkoper uit te komen met een bidirectionele meter tegenover het prosumententarief. In tegendeel, het is duurder dan de enkele meter.

Gelukkig pakt vandaag Eneco met de TESLA-powerwall uit. Voor 6 of 7.000 euro heb je een geïnstalleerd systeem volgens hen. Volgens mijn rondvraag eerder moest ik nog 9.000 euro betalen voor een gelijkaardig systeem.
Volgens de woordvoerder van Eneco zou je met de powerwall volledig offgrid kunnen. Ik zie dat weinig waarschijnlijk. Je gelijktijdigheid kun je met een batterij wel oppompen tot 70%, maar volledig je eigen verbruik voorzien? Dan heb je een overcapaciteit aan batterijen en zonnepanelen nodig. Met een bijhorende stevige investeringskost.

Voor elektriciteitszekerheid zal het vaak toch een combinatie van batterijen met een netaansluiting blijven. Een bidirectionele meter is dan een logische keuze. Deze meet hoeveel je afhaalt en hoeveel je injecteert. Je leverancier weet zo perfect hoeveel elektriciteit je alsnog afhaalt op de momenten dat je batterij leeg is en je elektriciteit nodig hebt. Het staat de leverancier vrij om je te vergoeden voor wat je extra injecteert op het net.

Ik verwacht dat we met een batterij 70% van ons verbruik zelf kunnen voorzien. Dus als we 3.000 kWh nodig hebben, halen we toch nog 900 kWh van het net. De rekening van onze energieleverancier wordt dan:

 • 225 euro betalen voor 900kWh afgehaald
 • 62 euro krijgen voor 900kWh injectie (want ze vergoeden maar maximaal de hoeveelheid kWh die ze verkopen)

Ik krijg een eindfactuur van ongeveer 160 euro. Terwijl bij een terugdraaiende enkele meter mijn kost het prosumententarief is. Of 250 euro. Mijn winst dankzij de batterij: 90 euro.

Conclusie: mijn investering voor een batterij-installatie van 9.000 euro: verdien ik op 100 jaar terug. Dankzij Elon Musk en Eneco is dat maar 78 jaar…
We houden het voorlopig op de simpele terugdraaiende teller. Ondertussen gebruiken we het elektriciteitsnet als één grote batterij. En betalen we graag het prosumententarief

13 gedachten over “Van dubbele naar enkele meter naar thuisbatterij”

   1. Bedankt voor de snelle reactie! Maar het meten van wat de zonnepanelen opbrengen is dan wellicht geïntegreerd in de Niko home control of zie ik dit verkeerd? Anders wordt de echte gelijktijdigheid moeilijk te meten: als je 3 KWh overdag opwekt met de zonnepanelen, die je ’s avonds opnieuw verbruikt als de zon onder is: dan is er over de dag beschouwd 0 verbruik, maar de echte gelijktijdigheid zou in dat geval helaas ook 0% zijn.

    Maar nu ga ik slapen: wat energie sparen voor morgen ;-).

    1. We hebben een geijkte meter voor de opbrengst van de zonnepanelen. Het verbruik wordt door Niko Home Control gemeten. Dit gebeurt live, per uur, per dag, per maand, per jaar. Elke maand zien we zo perfect hoeveel die maand is geproduceerd, gebruikt, afgehaald, geïnjecteerd. En met die gegevens bereken je zeer eenvoudig dat percentage.

  1. Met een bedrag voor powerwall 2 tussen de 7.200 en 8.600€ kom ik op een terugverdientijd rond de 50j.

   Dit omdat prosumententarief toeneemt van 250 naar 320€. De winst is dus 160€/jaar ipv de 90€ in 2015.

   !! Let wel, deze berekening houdt er rekening mee dat ook de meter wordt vervangen door een bidirectionele meter !!!
   Daarom dat de winst maar 160€/jaar is. Er moet immers nog gesaldeerd worden voor wat er afgenomen wordt van het net (70% zelf verbruik, 30% via net, of 900kWh)
   –> enkel op die manier kun je het prosumententarief vermijden.

 1. Beste,
  De dag vandaag haal je moeilijk rendement uit je zonnepanelen. Oorzaak ? Ja de prosumententaks.
  Wij hebben een e-peil van 30 met zonnepanelen was dit opnieuw gekeurd en daalde we naar 25.
  Nu komt het. Wij gebruiken per jaar, door investering van energiezuinige toestellen , 2920Kwh. Kijk op ENGIE wat je betaalt voor 2920Kwh. Jaarpijs 743€. Je investeert 7900€ in zonnepanelen , je krijgt er elk jaar een prosumententarief bij van 311€ wel, in ons geval beginnen onze zonnepalen te renderen na 16 jaar. Wat een schande eigenlijk. Btw u zegt :normaal dat je dit moet betalen, u maakt gebruik van het net.Zeg nuzelf 311€ is dat niet overdreven.Stel dat ik een jaar noch zou gebruiken en noch zou injecteren dan moet ik ook 311€ betalen. Nee er moet iets anders uitgestippeld worden. Kijk bvb eens naar Nederland ? Waarom krijg je daar wel een vergoeding voor de elektriciteit die je plaats op het net. En België kan het weer niet. Nee burgers informeren dat we naar groene energie moeten overstappen met als dank dat je er nog bovenop moogt betalen.

  1. Beste Rudi, met jullie verbruik van minder dan 3.000kWh ben je bij de betere van de klas. De optie om volledig off-grid te gaan is in België op dit moment zeer moeilijk. Een jaar niets verbruiken of injecteren is nagenoeg onmogelijk. Het zou een onbetaalbare investering betekenen in opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld bij Eneco (via hen kun je Tesla Powerwall verkrijgen) leggen ze het uit op hun FAQ: https://eneco.be/nl/faq/powerwall/kan-ik-onafhankelijk-worden-van-het-stroomnet. In mijn tekst hierboven staat dat er wel een manier is om geen prosumententarief te betalen. Namenlijk de bidirectionele meter, en bij sommige energieleveranciers krijg je dan ook een vergoeding voor je injectie.

   1. Beste

    Wij hebben bijna 1 jaar zo’n bidirectionele meter. In ons geval is de besparing (zonder injectievergoeding) +/- 400 euro per jaar.
    Een eventuele injectievergoeding zou ons, aan marktconforme prijzen (zoals Mr Tommelein dat noemt) van 0,058 €/kWh, ongeveer 380 euro per jaar kunnen opleveren. Weer volgens die zelfde Mr T zou dit vanaf januari 2018 mogelijk moeten zijn.
    Echter tot op de dag van vandaag is er geen enkele leverancier die ons een vergoeding kan uitbetalen voor de geleverde injectie.
    In het bericht hierboven staat dat sommige energieleveranciers wel zouden vergoeden. Kan je even oplijsten aub. Ik heb grote interesse!

    1. Roel, wat mij betreft blijft het wat onduidelijk voor die betaling voor injectie. Ook met de komst van de slimme meters, komst capaciteitstarief ipv prosumententarief, … Het enige wat ik onthou: er is wel wat op stapel, en beste is momenteel om de kat uit de boom te kijken.

 2. Hallo, ik heb deze pagina zeer aandachtig gelezen… en een zelfbouwpakket met een Tesla Powerwall 6.4KwH komt bij gd-energy.be op 5505 euro (BTW incl). Zou je hiermee niet off grid kunnen…? In combinatie met verbruiken wanneer de zon schijnt (mijn vrouw werkt ’s avonds dus wasmachine e.d. werken overdag), een bidrectionele meter, …?

  1. Beste Nicky,

   Met een batterij van 6.4kWh ga je met moeite 1 dag energieverbruik kunnen overbruggen.

   Met andere woorden: als het meerdere dagen slecht weer is en de batterij niet volledig kan opladen, ga je nooit voldoende capaciteit hebben om off grid te gaan. Daarvoor ga je toch een veelvoud nodig hebben. We spreken dan over een 10-tal of nog meer van die batterijen. Zelfs dan zal het betekenen dat je steeds in twijfel bent of je wel voldoende stroom ter beschikking gaat hebben voor piekverbruiken.

   Rekensom:
   Een gemiddeld gezin verbruikt 3.500 kWh/jaar. Dat is 9,5 kWh/dag.
   Met een standaard PV-installatie van 12 panelen heb je op een zonnige zomerdag ongeveer 20kWh opbrengst. In de winter haal je die 20kWh met een beetje pech op een maand ipv op een dag. Je hebt immers dagen zonder opbrengst. Denk maar aan sneeuw op de panelen voor enkele dagen.

   Als je gemiddelde opbrengst van oktober tot en met februari bekijkt, dan kom je met die 12 panelen in grootorde ongeveer op een opbrengst van 500kWh op 5 maanden. Of ook een dagopbrengst van max 3,5kWh/dag. Door je wasmachine en vaatwasser overdag te gebruiken ga je daarvan al groot deel meteen verbruiken (je gaat zelfs te weinig vermogen hebben) .Dus wat je nog gaat opladen op een batterij gaat minimaal zijn.

   Dus naast de vele batterijen om voldoende capaciteit te hebben ga je ook nog eens zeer veel zonnepanelen moeten leggen om voldoende productie te hebben om je batterijen op te laden.

 3. Allereerst: ik ben ‘toevallig’ op je site terechtgekomen na zoeken ivm zonnepanelen/direct verbruik.
  Wat er al een tijd door mijn hoofd spookt: kan je ‘geddeltelijk offgrid’ gaan? In ons geval: wij hebben een balansventilatie die vanzelfsprekend altijd aan staat. Dat is dus een constant verbruik met na het koken bvb wel iets meer ivm de hogere ventilatiestand. Wij verbruiken grofweg 400 kWh per jaar met de ventilatie. Als iknu eens ‘enkele’ zonnepanelen met beperkte accu en omvormer plaats, enkel om het verbruik van de ventilatie te dekken, in combinatie met, omwillr van de zekerheid, een ‘voorkeurregeling die toch stroom van het net kan pakken als de accu het laat afweten of de capaciteit te laag is. Zo verbruik je steeds eerst je eigen stroom.
  https://www.ivt-hirschau.de/product_info.php?products_id=338

Geef een reactie