Warning: Declaration of subscribe2_widget::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /customers/8/e/5/vannuffelen-vandamme.be/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/subscribe2-widget/subscribe2-widget.php on line 98 Warning: Declaration of subscribe2_widget::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /customers/8/e/5/vannuffelen-vandamme.be/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/subscribe2-widget/subscribe2-widget.php on line 107 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/e/5/vannuffelen-vandamme.be/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/subscribe2-widget/subscribe2-widget.php:18) in /customers/8/e/5/vannuffelen-vandamme.be/httpd.www/wordpress/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Vannuffelen – Vandamme https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress Deze blog vertelt je meer over het leven in onze nulenergiewoning Fri, 04 May 2018 08:58:42 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.18 https://i2.wp.com/www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/wp-content/uploads/2015/03/cropped-gva11.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Vannuffelen – Vandamme https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress 32 32 37497480 Gek watermannetje voert strijd tegen droge lucht https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/watermannetje/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/watermannetje/#comments Thu, 03 May 2018 15:01:21 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=1012 "Gek watermannetje voert strijd tegen droge lucht" verder lezen

]]>
  Al 3 jaar gebruiken we enkele luchtbevochtigers van VENTA om de relatieve vochtigheid op peil te houden.  Hoe is het ondertussen met onze droge lucht gesteld?

Dankzij enkele sensoren van Elgato Eve leerden we dat deze bevochtigers de luchtvochtigheid met moeite op peil houden als we ze manueel bedienen.
We vergeten ze ’s morgens op te zetten, of het water is net op als we de deur uit zijn of ….

luchtvochtigheid01Als test staken we de luchtbevochtigers in een Elgato Eve Energy en dat doen ze nu nog steeds. We zorgend voor meer sensoren van Eve (Room/Weather/Degree) en meten per kamer de luchtvochtigheid en zorgen er dan voor dat de stopcontacten worden aangezet in die ruimten waar het nodig is. Ze draaien dus enkel als het nodig is.

Resultaat: de luchtvochtigheid blijft goed op peil. Vermoedelijk omdat de lucht niet de tijd krijgt om uit te drogen.

Toch blijven er nog wat valkuilen. Het water geraakt nog steeds op, dus actief de waterpeilen in de gaten houden blijft. En bij zomerse temperaturen in het tussenseizoen deuren of ramen open laten staan blijkt een ware aanval op de luchtvochtigheid.

luchtvochtigheid02Ondertussen is het een gewoonte geworden zoals  je handen wassen na toiletbezoek.
Maar! je binnenklimaat tussen de 40 en 60% luchtvochtigheid houden gebeurt  niet vanzelf. Het vraagt discipline en aankweken van nieuwe gewoonten.  Mooi zou zijn dat we kunnen afstappen van Elgato Eve en dat we het kunnen koppelen aan onze Niko Home Control. Dan zijn we al af van die lelijke stekkers in de stopcontacten. In theorie kan dit, maar de oplossing is op dit moment nog wat te duur of te ingewikkeld (en we krijgen er geen mooie grafiekjes mee).

Helaas bestaat er nog niets vergelijkbaars als een centrale verwarming en thermostatische kranen voor luchtbevochtiging. En hebben we niet in elke kamer een waterleiding. We zouden even gek verklaard zijn als iemand die 20 jaar geleden zijn dak 30 cm dik isoleerde… Dus we lopen dagelijks met plezier als een watermannetje rond met onze waterbakjes.

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/watermannetje/feed/ 1 1012
Gezocht: ervaringen Grohe Blue https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gezocht-ervaringen-grohe-blue/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gezocht-ervaringen-grohe-blue/#respond Thu, 25 May 2017 08:03:06 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=1016 "Gezocht: ervaringen Grohe Blue" verder lezen

]]>
IMG_6495In de zomer is ons koud water dat uit de kraan vloeit niet lekker fris, maar al wat opgewarmd. Vergelijk het maar met een waterslang in de tuin die lekker ligt te zonnen. Op zoek naar een koele oplossing dus.

Hoe komt dit?

Al onze waterleidingen liggen in het beschermde volume, dus op de vloerisolatie. Voordeel is dat er geen koudebruggen zijn, maar het nadeel is dat in de zomer het koud water eigenlijk toch wel warm is.

De grohe blue

Vorig jaar werden we verliefd op een oplossing van GROHE:

Wij dus op zoek naar een plek waar we deze kunnen ruiken, proeven en voelen. Niet eenvoudig zo blijkt. Af en toe eens op een beurs waar een GROHE verdeler het toevallig heeft opgesteld, ergens in Aarschot  en in de sanitairwinkel.be in Schoten.

Deze laatste bezochten we onlangs. Met nog meer onduidelijkheid tot gevolg. Volgens hen stond de koeler niet goed geplaatst in een kwaliteitsloze keukenkast. Wat ik zag: een lawaaierige bak die  het aanrecht laat meetrillen telkens de kraan open staat.

Zoektocht naar ervaringen

We zoeken dus ervaring waar de GROHE blue wel correct staat opgesteld. We waren immers onder de indruk van de eenvoud en esthetische van de GROHE. Ondertussen gaan we voor plan B en zoeken we naar een technische en esthetische oplossing samen met een lokale waterbehandeling expert: controlledsoftwater.be. Mogelijks ook nog eens meer kwaliteit voor minder geld…

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gezocht-ervaringen-grohe-blue/feed/ 0 1016
Wat bracht 2016 in onze nulenergiewoning? https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/2016cijferenbeeld/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/2016cijferenbeeld/#respond Mon, 20 Mar 2017 20:52:23 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=985 "Wat bracht 2016 in onze nulenergiewoning?" verder lezen

]]>
Veranderen van gasleverancier… het zorgt dat je wel even mag wachten op de eindafrekening! Gelukkig bestaat er iets als twitter om Lampiris te overtuigen onze slotfactuur op te maken en te weten te komen dat we nog 19€ terugkrijgen. Niet veel? Als jij 12,5% van je totale verbruikskost niet veel vindt …

Eten, warme thuis en douchen  voor maar 150 euro per jaar

2016, we verbruikten een zucht meer, maar de totale kost was een flesje wijn minder. Schol, op provincie Antwerpen en hun samenaankoop.
Voor 2017 blijken de voorspellingen nog beter en dit keer zonder de samenaankoop.

gas2016

 

 

 

 

(ter info: voor het omzetten van m3 naar kWh is er geteld met 1m3 = 10 kWh)

totaal gasverbruik m3

303

totaal euro jaar

156 €

gemiddeld kWh maand

247

gemiddeld euro maand

13 €

gemiddeld kwh dag

7,77

gemiddeld euro dag

0,43 €

Kostprijs elektriciteit terug in stijgende lijn.

Verbruik 2016 ligt in de lijn met de andere jaren. Waarbij 2016 helaas wel het peloton aanvoert.
De jaarkost is wel duidelijk gestegen. Met dank aan de turteltax en netvergoedingen.

elek16

 

totaal kWh verbruikt

3100

totaal kWh gemaakt

2907

# kWh eigen gebruik

1216

# kWh geïnjecteerd

1847

totaal euro jaar

295,35 €

gemiddeld kWh maand

258,4

gemiddeld euro maand 24,61 €
gemiddeld kwh dag 8,49
gemiddeld euro dag 0,81 €

25 liter water per persoon

In 2016 kwamen we toe met 160L per dag. Helaas maakten we in september een zwembad in onze kelder met ongeveer 700L water …. Zonder dat is het wel gewoon 102L per dag. Of 2 emmers per persoon per dag.

Wil je vergelijken?

Denk je dat jouw huis veel groter, kleiner, dikker of dunner is? Doe dan volgende rekensom:

Tel het verbruik gas en elektriciteit (in kWh) samen. Deel dit door het aantal dagen. Deel die uitkomst nog eens door de bewoonbare oppervlakte.

Zo heb je jouw energieverbruik per vierkante meter per dag.

energie2016

Onze referentie voor 2016 is 0,042 kWh. 

2016 in enkele beelden

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/2016cijferenbeeld/feed/ 0 985
Nulenergie en toch gas in huis. Een logische keuze van 91 euro. https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergie-en-toch-gas-in-huis-een-logische-keuze-van-91-euro/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergie-en-toch-gas-in-huis-een-logische-keuze-van-91-euro/#respond Fri, 25 Nov 2016 10:55:01 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=977 "Nulenergie en toch gas in huis. Een logische keuze van 91 euro." verder lezen

]]>
Woensdag werd de Vlaamse klimaatresolutie bekendgemaakt. Vijf jaar geleden maakten wij eigen klimaatkeuzes voor onze energietechnieken. Fossiele brandstof zit daar toch bij. De systemen die het bij ons haalden:

 1. eenvoudige gaswandketel van 9kW met een 300L boiler warm water
 2. aangevuld met zonnecollector voor die boiler
 3. pv-panelen voor elektriciteit (en certificaat nulenergie)
 4. voorziening voor een kachel (nog niet in gebruik)

Ook al is de lokroep naar warmtepomp en geen aardgas vandaag groter. Toch zouden we vandaag waarschijnlijk bij de zelfde keuze blijven.

Waarom? Daarom:

Slechts 91 euro voor een jaar gas

Al verschillende jaren volgen wij de samenaankoop van provincie Antwerpen voor onze gasleverancier. Deze maand kregen we het voorstel voor 2017. Dit keer komt Elegant als beste leverancier uit de bus. Een all-in kost voor een jaar gas van 147€.
We vroegen aan huidig leverancier en winnaar vorig jaar lampiris een tegenvoorstel: 227€.
We vergeleken toch maar zelf en vonden luminus voor 91€.

Ons gasverbruik op jaarbasis is ongeveer 2.800kWh (of 280 m3).  En mijn buikgevoel zegt dat de economische en ecologische terugverdientijd van bijvoorbeeld een warmtepomp op dit moment nog niet opweegt. Welke huidige warmtepomp kan de extra investering versus de kleine gasverwarmingsketel met beperkt verbruik vandaag evenaren?

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergie-en-toch-gas-in-huis-een-logische-keuze-van-91-euro/feed/ 0 977
Nulenergiewoning, dat is maar 1 euro per dag energiekost https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/cijfers2015/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/cijfers2015/#respond Tue, 23 Feb 2016 15:40:41 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=948 "Nulenergiewoning, dat is maar 1 euro per dag energiekost" verder lezen

]]>
2015. Iedereen zag de energieprijzen omhoog gaan. 2015. Het jaar dat wij onthouden als een halvering van onze elektriciteitskost dankzij de investering eind 2014 in zonnepanelen. En ja, wij vinden de netvergoeding een terechte kost, want we gebruiken de netvoorzieningen evenveel (of zelfs meer) als gezinnen zonder zonnepanelen.

Kostprijs elektriciteit gehalveerd

2015 is het eerste jaar dat onze zonnepanelen het volle jaar gerendeerd hebben. En dat merken we! We bespaarden de helft op onze elektriciteitsfactuur.

elektriciteit2015

 

2015 2014 2013
totaal kWh 2992
(waarvan 951 kWh aangekocht)
2661 2669
totaal euro jaar 226,20 € 459,80 € 458,50 €
gemiddeld kWh maand 248,5 221,8 222,45
gemiddeld euro maand 18,85 € 38,21 € 38,21 €
gemiddeld kwh dag 8,17 7,29 7,31
gemiddeld euro dag 0,62 € 1,26 € 1,26 €

We verbruikten 300 kWh extra. In totaal haalden we netto maar 951 kWh af van het elektriciteitsnet. (De nog betalende elektriciteit) Meer in detail:

 • 1111 kWh van onze opgewekte elektriciteit gebruikten we zelf.
 • 1881 kWh haalden we van het net.
 • 2502 kWh van onze opgewekte elektriciteit injecteerden we op het net.

In 2015 kwam er een centraal stofzuigsysteem en kreeg de keuken inbouwtoestellen (steamer en microgolf). Werden we door hen verleid om extra te verbruiken? Of zorgde Staf met zijn herbruikbare luiers voor meer was- en droogbeurten?

Warm huis voor nog geen halve euro per dag

2015, niets bijzonders. De zonneboiler doet braaf zijn werk, en geeft ons bijna een half jaar gratis warm water. Bedankt zon. We verbruikte iets meer, maar het kostte ons wat minder.

gas2015

2015 2014 2013
totaal gasverbruik m3 282 273 419
totaal euro jaar 166 € 191 € 346 €
gemiddeld kWh maand 236 223 343
gemiddeld euro maand 13,83 € 15,91 € 28,81 €
gemiddeld kwh dag 8 7 11
gemiddeld euro dag 0,45 € 0,52 € 0,95 €

(ter info: voor het omzetten van m3 naar kWh is er geteld met 1m3 = 10 kWh)

25 liter water per persoon

In 2015 kwamen we toe met 102L per dag. Een lichte toename. Kindjes die wat ouder en vuiler worden, dat verdient wel een litertje water extra.

Wil je vergelijken?

Denk je dat jouw huis veel groter, kleiner, dikker of dunner is? Doe dan volgende rekensom:

Tel het verbruik gas en elektriciteit (in kWh) samen. Deel dit door het aantal dagen. Deel die uitkomst nog eens door de bewoonbare oppervlakte.

Zo heb je jouw energieverbruik per vierkante meter per dag.

energie2015

Onze referentie voor 2015 is 0,043 kWh. Een flink stuk lager dan 2014. Dat is het verschil tussen een passiefhuis en een nulenergiewoning.

2015 in enkele beelden

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/cijfers2015/feed/ 0 948
Van dubbele naar enkele meter naar thuisbatterij https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/dubbelemeter/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/dubbelemeter/#comments Mon, 07 Dec 2015 21:07:43 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=921 "Van dubbele naar enkele meter naar thuisbatterij" verder lezen

]]>
FullSizeRenderEerst was er de toenemende kost van energie. Een dubbele teller was de oplossing voor goedkopere daluren en een beheersing van je energiefactuur. Toen kwamen de zonnepanelen. Je energiefactuur vermindert het meeste met een enkele meter. En vandaag of morgen is er de thuisbatterij. Het achterpoortje voor het prosumententarief? Of een in theorie ecologische oplossing met batterijen met een levensduur van slechts 10 jaar?

Vandaag in de brievenbus: dossier van EANDIS. Om een meter met dubbel tarief te vervangen naar een enkel tarief hebben ze een bevestiging van 7 bladzijden nodig. In tweevoud. Braaf tekende ik de documenten, ongetwijfeld vulde ik het verkeerd in.

Waarom de verandering?

Omdat onze teller dankzij de zonnepanelen vooral terugdraait op één meter en niet op de andere. De hoeveelheid zon na 22u en in het weekend is eerder beperkt. Met een enkele meter is dit niet meer het geval. In totaal verbruiken wij zo’n 3.000 kWh elektriciteit. Onze dagteller draait op jaarbasis voor 630 kWh terug.  De nachtteller draait nog 620 kWh verder. Ecopower zal ons voor dat verbruik dit jaar €150 factureren.
150 euro die we bij een enkele teller niet zouden hebben.

Een thuisbatterij om geen prosumententarief te betalen?

Voor wie zonnepanelen heeft, is er nog een stukje factuur sinds 1 juli 2015: het prosumententarief. Bij ons is dat een 250 euro per jaar voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Op zich logisch dat je hiervoor moet betalen, je maakt ook werkelijk gebruik van het net. Maar het zou België niet zijn als er geen manier is om die niet te betalen. Wat moet je doen? Zorgen dat je een bidirectionele meter hebt ipv een klassieke terugdraaiende teller (zie puntje 9 in de pdf).

Verhoog je gelijktijdigheid

Het alternatief is pas nuttig als je gelijktijdigheid hoog genoeg is. Je wat?

De hoeveelheid opgewekte stroom die je zelf verbruikt wordt uitgedrukt in een percentage. De gelijktijdigheid. Door grootverbruikers zoals afwasmachine, droogkast, wasmachine te gebruiken op de moment dat de zon schijnt, kun je dat verhogen.
Wij komen aan een gelijktijdigheid van 36%. Niet genoeg om goedkoper uit te komen met een bidirectionele meter tegenover het prosumententarief. In tegendeel, het is duurder dan de enkele meter.

Gelukkig pakt vandaag Eneco met de TESLA-powerwall uit. Voor 6 of 7.000 euro heb je een geïnstalleerd systeem volgens hen. Volgens mijn rondvraag eerder moest ik nog 9.000 euro betalen voor een gelijkaardig systeem.
Volgens de woordvoerder van Eneco zou je met de powerwall volledig offgrid kunnen. Ik zie dat weinig waarschijnlijk. Je gelijktijdigheid kun je met een batterij wel oppompen tot 70%, maar volledig je eigen verbruik voorzien? Dan heb je een overcapaciteit aan batterijen en zonnepanelen nodig. Met een bijhorende stevige investeringskost.

Voor elektriciteitszekerheid zal het vaak toch een combinatie van batterijen met een netaansluiting blijven. Een bidirectionele meter is dan een logische keuze. Deze meet hoeveel je afhaalt en hoeveel je injecteert. Je leverancier weet zo perfect hoeveel elektriciteit je alsnog afhaalt op de momenten dat je batterij leeg is en je elektriciteit nodig hebt. Het staat de leverancier vrij om je te vergoeden voor wat je extra injecteert op het net.

Ik verwacht dat we met een batterij 70% van ons verbruik zelf kunnen voorzien. Dus als we 3.000 kWh nodig hebben, halen we toch nog 900 kWh van het net. De rekening van onze energieleverancier wordt dan:

 • 225 euro betalen voor 900kWh afgehaald
 • 62 euro krijgen voor 900kWh injectie (want ze vergoeden maar maximaal de hoeveelheid kWh die ze verkopen)

Ik krijg een eindfactuur van ongeveer 160 euro. Terwijl bij een terugdraaiende enkele meter mijn kost het prosumententarief is. Of 250 euro. Mijn winst dankzij de batterij: 90 euro.

Conclusie: mijn investering voor een batterij-installatie van 9.000 euro: verdien ik op 100 jaar terug. Dankzij Elon Musk en Eneco is dat maar 78 jaar…
We houden het voorlopig op de simpele terugdraaiende teller. Ondertussen gebruiken we het elektriciteitsnet als één grote batterij. En betalen we graag het prosumententarief

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/dubbelemeter/feed/ 13 921
Maandelijkse energiekost van 35 euro, hoe doe je dat? https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/35europermaand/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/35europermaand/#comments Tue, 10 Nov 2015 15:23:29 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=904 "Maandelijkse energiekost van 35 euro, hoe doe je dat?" verder lezen

]]>
Gisteren kregen we de elektriciteitsfactuur van Ecopower in de bus. En het klopt wat ze schrijven in de kranten: de rekening wordt duurder.

Als ik het goed heb: dit keer door een verhoging van het prosumententarief. (Dat wat je moet betalen als je zelf stroom opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen.) Ook daar ging de btw van 6 naar 21%.

Maar er komt nog aan dankzij de Turteltaks of de Freyaput. Nochtans volgt ons gemiddelde energiekost een dalende lijn.

jaargemiddelde_energiekost_passiefhuiskopieHet resultaat van enkele investeringen in eigen energieproductie. De eerste investering is al van even geleden. Bijna meteen plaatsten we een zonneboiler. Het effect daarvan was dat we van gemiddeld een energiekost (gas en elektriciteit samen) van 70 euro per maand daalden naar 55 euro per maand.
De zon geeft ons maandelijks voor 15 euro warm water. (In de zomer meer, in de winter veel minder)

De tweede investering is nu bijna een jaar geleden: het plaatsen van fotovoltaïsche panelen. Die verdomde dingen waar je groenestroomcertificaten voor kreeg/krijgt en waar iedereen ondertussen aan meebetaalt omdat het zo’n succes is.
Het effect daarvan: we zijn van 55 euro per maand in dalende lijn richting 35 euro per maand.
Opnieuw beloont de zon ons maandelijks met 20 euro elektriciteit. Dankjewel zon!

Maar er is iets dat ons opvalt met die fotovoltaïsche panelen: je moet zeer veel moeite doen om de elektriciteit die je zelf produceert ook op de moment zelf op te doen.
Een uitstel-timer op vaatwasser en droogkast doen al veel, maar het grootste stroomverbruik is toch niet wanneer de zon schijnt …
Wij slagen er in om zo’n 35% van wat we opwekken ook meteen te gebruiken. Met andere woorden: 65% van wat we opwekken gaat gewoon het elektriciteitsnet op. Toch wel een beetje te begrijpen dat je moet betalen voor dat net, ook al zegt je teller op het einde van het jaar dat je (bijna) geen elektriciteit hebt gebruikt.

 

 

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/35europermaand/feed/ 5 904
Huis opgewarmd zonder verwarming https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/huis-opgewarmd-zonder-verwarming/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/huis-opgewarmd-zonder-verwarming/#respond Mon, 12 Oct 2015 14:35:32 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=891 "Huis opgewarmd zonder verwarming" verder lezen

]]>
Hoe warmt een nulenergiewoning anders op dan een klassiek huis? Een doodgewone herfst-zondag geeft het voorbeeld.

Tijdens de opendeurdagen (7-15 november) van ecobouwers kan je zelf voelen wat het effect is. Met de voordelen van comfortabele warmte, overal, zelfs zonder de nood aan binnendeuren en nergens een koude tocht. Meer info en inschrijven via ecobouwers.

Zondagochtend 9u49:

2015-10-11 09.48.57

Zondagnamiddag 16u47:

2015-10-11 16.47.00

Zondagavond 22u59:

2015-10-11 22.59.31

Maandagochtend 6u39:

2015-10-12 06.38.48

 

Voor de twijfelaar: de verwarming is niet actief aan het bijverwarmen.
We hebben ’s avonds zelfs de screens gebruikt om de avondzon buiten te houden.

We dagen je uit: doe eens de test en zet je verwarming een zonnige dag en een nacht af en deel hier je resultaat…

 

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/huis-opgewarmd-zonder-verwarming/feed/ 0 891
De gekruide soep van groenestroomcertificaten https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gsc/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gsc/#comments Tue, 04 Aug 2015 10:07:26 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=880 "De gekruide soep van groenestroomcertificaten" verder lezen

]]>
Vorige week nog las ik in de krant: Toch nog groenestroomcertificaten voor recent geplaatste zonnepanelen. Freya Van den Bossche maakte er een soep van. Annemie Turtelboom kruidde het begin 2015 nog wat verder bij. Je moet ondertussen al een geoefende hobbykok zijn om er iets lekkers van te maken.

Onze zonnepanelen zijn eind november geplaatst. Toen was de boodschap dat er geen certificaten meer te ‘verdienen’ waren.
Volgens de nieuwe spelregels mogen we toch meesmullen van groenestroomcertificaat van 93 euro, elke 1610 kWh geproduceerde elektriciteit. En dat 15 jaar lang. Enige kanttekening: het aantal te produceren kWh wordt elke 6 maanden herbekeken.

Wat we hiervoor moeten doen? Een geijkte productiemeter plaatsen en opnieuw laten keuren. Dankzij energie de kempen (de plaatser van onze installatie) hebben we voor  ongeveer twee groenestroomcertificaten zo’n productiemeter.

15 jaar lang een onzekere opbrengst van twee groenestroomcertificaten per jaar van 93 euro. In een klimaat waar de spelregels regelmatig worden aangepast. Het is voorlopig nog zekerder dan winnen met de lotto. Dus laat ons de gok maar wagen en de productiemeter bijplaatsen.

Zo hebben we meteen een compensatie voor het net ingevoerde prosumententarief. Of doen we zo vrolijk mee met het onzinnig gecreëerde systeem van ontvangen en betalen?

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/gsc/feed/ 1 880
Nulenergiewoning is een feit https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergiewoning/ https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergiewoning/#respond Fri, 12 Jun 2015 14:17:57 +0000 http://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/?p=867 "Nulenergiewoning is een feit" verder lezen

]]>
Nulenergiewoning PassiefhuisplatformAl een week wonen we officieel in een nulenergiewoning. Voel je dat verschil? Niet meteen. Maar hopelijk wel als we volgende 9 jaar onze belastingen indienen. En met de afrekening van onze elektriciteit.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

 • plaatsen van 12 zonnepanelen
 • herberekening via phppsoftware
 • aanvragen certificaat bij passiefhuisplatform

 

De 12 zonnepaneeltjes hebben tussen januari en mei 2015 al gezorgd voor 1,234 kWh groene stroom. Ik merk dat het zeer moeilijk uit te leggen is wat dit betekent. We hebben een meter voor dubbel tarief, dat betekende al snel een overschot op onze piekteller maar nog niet op onze dalteller. Daardoor is er een overschot op het net gezet, maar is er ook nog verbruik geweest: de piekteller is in periode januari-mei teruggeteld met 323 kWh. de dalteller deed er wel 303 kWh bij. Ondertussen gaan beiden in het rood.

Een vergelijk tussen de maanden januari tot mei tussen 2014 en 2015 geeft volgens onze teller van Eandis:

 • 2014: 989,8 kWh in totaal verbruikt
 • 2015: 429,1 kWh in totaal verbruikt

Met andere woorden: zo’n 560 kWh die we niet moeten betalen. Dat is beduidend minder dan wat de panelen al hebben opgebracht. Op zich logisch aangezien een  deel van de opbrengst niet meetelt omwille van die dubbele meter. Maar is dit voldoende verklaring of is de teller van de omvormer over de opbrengsten gewoon te optimistisch?

Een definitief resultaat kunnen we  maar geven na de eerste elektriciteitsafrekening na een vol jaar gebruik te maken van de zonnepanelen. Want de lange zonnige dagen komen er nog aan. Ook dan zullen we de overweging maken om onze meter te vervangen naar enkel tarief.

Via EPB hadden we eerder al een Epeil van 28 en Kpeil van 14. Dat wordt theoretisch E14 en K14. Helaas kan een epbcertificaat maar één keer uitgereikt worden. Op die manier wordt onze vergelijking tussen ons huis en een gewoon huis wat anders en zouden we kunnen uitbreiden met verschil tussen een gewoon huis, een passiefhuis en een nulenergiewoning.

]]>
https://www.vannuffelen-vandamme.be/wordpress/nulenergiewoning/feed/ 0 867