Nulenergiewoning is een feit

Nulenergiewoning PassiefhuisplatformAl een week wonen we officieel in een nulenergiewoning. Voel je dat verschil? Niet meteen. Maar hopelijk wel als we volgende 9 jaar onze belastingen indienen. En met de afrekening van onze elektriciteit.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

  • plaatsen van 12 zonnepanelen
  • herberekening via phppsoftware
  • aanvragen certificaat bij passiefhuisplatform

 

De 12 zonnepaneeltjes hebben tussen januari en mei 2015 al gezorgd voor 1,234 kWh groene stroom. Ik merk dat het zeer moeilijk uit te leggen is wat dit betekent. We hebben een meter voor dubbel tarief, dat betekende al snel een overschot op onze piekteller maar nog niet op onze dalteller. Daardoor is er een overschot op het net gezet, maar is er ook nog verbruik geweest: de piekteller is in periode januari-mei teruggeteld met 323 kWh. de dalteller deed er wel 303 kWh bij. Ondertussen gaan beiden in het rood.

Een vergelijk tussen de maanden januari tot mei tussen 2014 en 2015 geeft volgens onze teller van Eandis:

  • 2014: 989,8 kWh in totaal verbruikt
  • 2015: 429,1 kWh in totaal verbruikt

Met andere woorden: zo’n 560 kWh die we niet moeten betalen. Dat is beduidend minder dan wat de panelen al hebben opgebracht. Op zich logisch aangezien een  deel van de opbrengst niet meetelt omwille van die dubbele meter. Maar is dit voldoende verklaring of is de teller van de omvormer over de opbrengsten gewoon te optimistisch?

Een definitief resultaat kunnen we  maar geven na de eerste elektriciteitsafrekening na een vol jaar gebruik te maken van de zonnepanelen. Want de lange zonnige dagen komen er nog aan. Ook dan zullen we de overweging maken om onze meter te vervangen naar enkel tarief.

Via EPB hadden we eerder al een Epeil van 28 en Kpeil van 14. Dat wordt theoretisch E14 en K14. Helaas kan een epbcertificaat maar één keer uitgereikt worden. Op die manier wordt onze vergelijking tussen ons huis en een gewoon huis wat anders en zouden we kunnen uitbreiden met verschil tussen een gewoon huis, een passiefhuis en een nulenergiewoning.

Geef een reactie