Gek watermannetje voert strijd tegen droge lucht

  Al 3 jaar gebruiken we enkele luchtbevochtigers van VENTA om de relatieve vochtigheid op peil te houden.  Hoe is het ondertussen met onze droge lucht gesteld?

Dankzij enkele sensoren van Elgato Eve leerden we dat deze bevochtigers de luchtvochtigheid met moeite op peil houden als we ze manueel bedienen.
We vergeten ze ’s morgens op te zetten, of het water is net op als we de deur uit zijn of ….

luchtvochtigheid01Als test staken we de luchtbevochtigers in een Elgato Eve Energy en dat doen ze nu nog steeds. We zorgend voor meer sensoren van Eve (Room/Weather/Degree) en meten per kamer de luchtvochtigheid en zorgen er dan voor dat de stopcontacten worden aangezet in die ruimten waar het nodig is. Ze draaien dus enkel als het nodig is.

Resultaat: de luchtvochtigheid blijft goed op peil. Vermoedelijk omdat de lucht niet de tijd krijgt om uit te drogen.

Toch blijven er nog wat valkuilen. Het water geraakt nog steeds op, dus actief de waterpeilen in de gaten houden blijft. En bij zomerse temperaturen in het tussenseizoen deuren of ramen open laten staan blijkt een ware aanval op de luchtvochtigheid.

luchtvochtigheid02Ondertussen is het een gewoonte geworden zoals  je handen wassen na toiletbezoek.
Maar! je binnenklimaat tussen de 40 en 60% luchtvochtigheid houden gebeurt  niet vanzelf. Het vraagt discipline en aankweken van nieuwe gewoonten.  Mooi zou zijn dat we kunnen afstappen van Elgato Eve en dat we het kunnen koppelen aan onze Niko Home Control. Dan zijn we al af van die lelijke stekkers in de stopcontacten. In theorie kan dit, maar de oplossing is op dit moment nog wat te duur of te ingewikkeld (en we krijgen er geen mooie grafiekjes mee).

Helaas bestaat er nog niets vergelijkbaars als een centrale verwarming en thermostatische kranen voor luchtbevochtiging. En hebben we niet in elke kamer een waterleiding. We zouden even gek verklaard zijn als iemand die 20 jaar geleden zijn dak 30 cm dik isoleerde… Dus we lopen dagelijks met plezier als een watermannetje rond met onze waterbakjes.

Eén gedachte over “Gek watermannetje voert strijd tegen droge lucht”

Geef een reactie